A táplálkozástudomány a biológiai és orvostudományok egyik legintenzívebben fejlõdõ kutatási területe. Eredményei befolyásolják az élelmiszertermelést és mindennapjaink táplálkozási szokásait. Világtendencia a társadalmi igény növekedése a minõségi élelmiszerek, valamint az életvitelünknek, egészségi állapotunknak megfelelõ speciális élelmiszertermékek iránt. A rohamosan romló népegészségügyi mutatók javítására, a dráguló egészségügyi ellátás kiváltására, a megelõzés, a táplálkozásra való odafigyelés, még ha esetenként drágább élelmiszerekkel oldható is meg, gazdaságosabb.
A tanácsadás célja a 21. század fogyasztói társadalmában naponta megjelenõ (újabbnál újabb) divatdiéták, étrend-kiegészítõk, élelmiszeripari termékek útvesztõjében eligazodást mutatni az egyén életmódjához alkalmazkodva, holisztikus módon, multidiszciplináris (egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos) szemléletmódot követve.
A tanácsadás menete
Táplálkozási anamnézis felvétele, melynek célja a jelenlegi táplálkozási szokások megismerése
Életmódváltás lépésrõl lépésre
- lépés: Nyersanyag válogatás szempontjai
Célja: luxusenergia bevitelének csökkentése, hasznos tápanyagok beépítése az étrendbe
- lépés: Táplálkozási ritmus ismertetése
Célja: napi táplálkozási ritmus beállítása, nassolás kiiktatása, éhségérzet csökkentése, megszûntetése
- lépés: Mozgásprogram beépítése a mindennapokba
Célja: testsúlycsökkentés fokozása életvitelszerû rutin tevékenységek végzésével és dinamikus, aerob mozgásforma kiválasztásával egyéni igény szerint
- lépés: Energiaegyensúly megismerés
Célja: energiafelvétel és energialeadás közötti összefüggés megértése, beépítése a mindennapokba személyre szabottan
- lépés: Makrotápanyagok megismerése (fehérjék, szénhidrátok, zsírok élettani jelentõsége), emésztés folyamata
Célja: eligazodni a divatdiéták útvesztõjében, tévhitek eloszlatása, helyes szokások kialakítása
- lépés: Anaerob mozgás beépítése, edzésprogram felépítése személyre szabottan
Célja: egészséges életmód kialakítása és felépítése, betartható táplálkozás és mozgásprogram hosszútávon, egyéni igényeknek megfelelõen
A személyre szabott tanácsadás elsõdleges eszköze a táplálkozási napló pontos vezetése, melynek célja az életmódbeli szokások megismerése, táplálkozási hibák, helytelen minták kiszûrése, a helyes szokások megtartása, tudatosítása, nehézségek átbeszélése, megoldási javaslatok.
Intolerancia teszt eredmény értékelése
Az ételintolerancia vizsgálat több, mint 200 élelmiszerre történõ (immunmediált) IgG ellenanyag kimutatására alkalmas, az úgynevezett Genarrayt®Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat segítségével.
- Táplálkozási és tüneti napló vezetése, elemzése
- Nyersanyag-válogatás szempontjai az intolerancia teszt eredmény függvényében
- A diéta gyakorlati megvalósítása egyénre szabottan